Käydään hieman läpi rullasuksien valintaa eri hiihtotavoille. Perinteiseen ja vapaalle on erikseen rullasukset, toki markkinoilla on myös muutamia combimalleja tarjolla rullahiihtoon. Rullasuksien valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota ainakin seuraaviin asioihin: rullanopeus, rullasuksen pituus ja paino, rungon jäykkyys ja materiaali, hiihtotuntuma sekä rullan leveys.

Rullasuksien valinta perinteiselle hiihtotavalle

Rullahiihtosuksien rullia on saatavilla eri nopeuksilla. Testaa jos mahdollista itsellesi sopiva nopeus ja valitse sinulle sopivin vierintävastus. Lajin aloittajalla ei tarvitse olla nopein rulla. Suksen pituus vaikuttaa varsinkin vuorohiihtoon, mitä pitempi suksi sitä helpompi hiihtää yleensä vuorohiihtoa. Pitemmässä suksessa eturulla pysyy pitempään maassa ponnistuksen loppuvaiheessa, joten ohjautuvuus on parempi rullan tullessa takaisin vartalon alle potkun jälkeen. Tasatyöntöön suksen pituus ja paino ei vaikuta niin olennaisesti. Vuorohiihdossa kevyempi suksi mielletään joskus mukavemmaksi, jalalla ei tarvitse siten kannatella niin paljon painoa kun takarulla on ilmassa. Rungon jäykkyys/materiaali vaikuttaa hiihtotuntumaan olennaisesti. Hiilikuitu, komposiitti -ja puurunkoiset vaimentaa yleisesti enempi alustan tärinää kuin alumiinirunkoiset rullahiihtosukset. Suosituimpia runkoja ovat yleisesti puuta/hiilikuitua/komposiittia sisältävät rungot. Ne ovat myös kalliimpia kuin alumiiniset rungot. Voisi sanoa, että hyvällä ja tasaisella asfaltilla voit hiihtää millä tahansa rungolla miellyttävästi, mutta epätasaisella tai vanhemmalla alustalla valitsisin rungoksi puuta/hiilikuitua/komposiittia. Rullan leveys vaikuttaa tasapainosuuteen, mitä leveämpi rulla sitä helpompi sillä on yleensä hiihtää ainakin alkuun. Leveällä rullalla voit myös hiihtää hiihtolatujen pohjilla/kivituhkalla/sorateillä. 50-55mm rulla käy hyvin perinteisen rullahiihtoon edellä mainituilla alustoilla. Jos rullasuksien valinta mietityttää, niin ole yhteydessä tai tule rullahiihtokursseille testaamaan eri vaihtoehtoja. 

Rullasuksien valinta vapaalle hiihtotavalle

Rullanopeus kannattaa valita maaston, hiihtäjän taitotason sekä haluamansa treenivastuksen mukaan. Yleisin valinta lajin vasta-alkajalle on Vauhdin rullasuksissa rullanopeus 3 (nopea), Swixillä 2 (medium) ja Marwella 0 (nopea). Kannattaa kuitenkin testata sopivin vierintävastus jos se on mahdollista. Rullasuksen pituus vaikuttaa hiihtotuntumaan. Lyhyt rullasuksi on ketterämpi kuin pitkä. Toisaalta pitempi rullasuksi ohjaa potkua ja suksen käyttäytymistä lähemmäs talvihiihtoa. Kokeilemalla huomaat, mikä on juuri sinulle sopivin rullasuksen pituus. Hiilikuituinen rullasuksi on keveämpi kuin alumiininen. Hiilikuitu, puu ja komposiittirunkoiset rullasukset vaimentaa tärinää paremmin kuin alumiinirunkoiset. Alumiininen suksi tärisee hieman enemmän pitemmissä alamäissä ja huonokuntoisemmilla alustoilla verrattuna hiilikuitu/puu/komposiittirunkoisiin. Vapaan rullasuksissa rulla on yleensä selvästi kapeampi ja korkeampi kuin perinteisen rullasuksissa. Monessa mallissa korkeus on 100mm ja leveys 23mm/24mm. Alkuun vapaan rullahiihto voi tuntua kiikkerältä, mutta hiihtotuntuma paranee kun saa kilometrejä alle. Ennen kuin lähdet pitemmälle lenkille, niin ota seuraavat asiat ainakin haltuun: jarrutus, ennakointi sekä turvallisuus. Myös tasapainoa kannattaa harjoitella kotona/salilla, kaikki yhen jalan tasapainoliikkeet sekä keskivartalon kehittäminen auttaa pysymään hyvässä hiihtoasennossa. Tukeva mono helpottaa myös rullahiihtoa, hyvä nilkkatuki sekä pohjan kiertojäykkyys auttaa asiassa. Rullasuksien testaus onnistuu yhteistreeneissä tai ottamalla yhteyttä.☎️ Tsemppiä lenkeilles 💪.

Rullanopeuksia eri merkeiltä:

Vauhti 1=hidas, 2=medium, 3=nopea, 4=PU=polyuretaani=erittäin nopea

Swix 1=nopea, 2=medium, 3=hidas

Marwe R=kisa, 0=nopea, 6=vakio, 7=hidas, 8=todella hidas

Fischer 2,5=vakio

RULLAHIIHTO OULU PERINTEINEN VAPAA RULLASUKSET