Sie, joka mietit rullahiihdon aloitusta, tämä on just sulle. Tässä kirjoituksessa käydään läpi rullahiihtoon tarvittavat suojavarusteet, turvalliset rullahiihtoalustat sekä rullahiihdossa käytettävät sauvat ja monot. Onnistuneen hiihtotalven jälkeen on hyvä suunnata katseet kesään ja aloittaa rullahiihto 🙂

Ensimmäiseksi tarvitset kypärän, pyöräilykypärä käy oikein mainiosti. Jos vähänkään mietityttää muut suojavarusteet, niin silloin kannattaa käyttää myös kyynär- ja polvisuojia. Alkuun tarvit ripauksen rohkeutta sekä ennakkoluulotonta asennetta lajin aloittamiseen. Rullahiihto on parhaimmillaan todella lähellä talvihiihtoa ja lämpimillä kesäkeleillä mahtava  liikuntamuoto ulkosalla. 

Ennen suksille siirtymistä on hyvä tutustua reitteihin ennakkoon esimerkiksi pyörällä tai jalkaisin. Rullasuksissa ei ole jarruja, joten tuttu reitti tuo turvallisuutta lenkeille. Kannattaa katsoa valmiiksi reitillä olevat mahdolliset vaaratekijät. Tällaisia voivat olla kivet, kolot, railot, liukkaat suojatiet ja korokkeet teiden risteyksissä. Kaikki pienetkin alamäet on hyvä katsoa ennakkoon ja suunnitella kohdat, joissa aikoo jarruttaa ja/tai antaa äänimerkkejä muille tiellä liikkujille. Pientareita voi hyödyntää jarruttamiseen ja sauvojen piikeillä on helppo varoittaa kanssakulkijoita. Korostan vielä asioita ennakointi, turvallisuus ja jarruttaminen!

Talvihiihdossa käytetyt sauvat ovat hyvä valinta myös kesälle. Piikit ovat tärkeä pitää terävänä, jotta joka työnnöllä sauva pitää, kun se iskeytyy alustaan. Sompapiikit on fiksua vaihtaa rullapiikkeihin. Rullapiikit ovat kovempaa metallia ja kestävät siten pitempään käytössä. Piikkien teroitukseen sopivia välineitä ovat joko timanttinen viila tai timanttilaikka porakoneeseen. 

Talvella käytettävät monot sopii hyvin myös rullahiihtoon. On olemassa myös rullahiihtoon tarkoitettuja monoja, joista on tehty hieman kevyempiä ja karsittu päälymateriaaleja. Jos omistaa useammat monot, niin käyttäisin siinä tapauksessa kuluneempia monoja kesälle, sillä lämpö ja lika kuluttaa monoa hieman enemmän kuin talvella. Perinteisen rullahiihtoon voi mielestäni startata hyvin myös vapaan monolla, sillä nilkkatuki antaa tukea sivuttaissuunnassa. Myös skiathlonissa käytettävä mono käy hyvin perinteisen rullahiihdon aloitukseen. 

Seuraavassa blogissa käydään läpi erilaisia rullasuksia.

Rullahiihtoterveisin, Aleksi